Geleceğinizin güvenliği için çalışıyoruz
Geleceğinizin güvenliği için çalışıyoruz
Sepetim 0,00 TL
BLOG
Yayın Tarihi : 02.08.2023 02:07 | Güncellenme Tarihi : 03.08.2023 17:32 | Yangın Alarm Sistemleri
İyonize duman dedektörü Nedir, Nasıl Çalışır ?

İyonize duman dedektörü Nedir ?

İyonize duman dedektörü, dumanı ve yangını tespit etmek için iyonizasyon prensibi ile çalışan bir tür duman dedektörüdür. Bu dedektörler, hava içindeki iyonlaşmış partikülleri algılayarak dumanı ve dolayısıyla yangını tespit eder.

Dedektörün iç yapısında, metal bir çerçeve içine monte edilmiş bir şarj edilmiş plaka (pozitif elektrot) ve bu plaka ile zıt bir şekilde yerleştirilmiş bir elektrik yüklü olmayan plaka (negatif elektrot) bulunur. Bu plakalar arasında hava akışı sağlayacak bir alan bulunur.

Çalışma prensibi şu şekildedir:

  1. Dedektör etkinleştirildiğinde, içindeki alfa parçacık yayıcı (genellikle amerikyum-241) düşük seviyede radyasyon yaymaya başlar.

  2. Radyasyon, havada bulunan oksijen ve azot gibi hava moleküllerini iyonize eder. İyonizasyon, hava moleküllerinden bir elektron çıkararak pozitif iyonlar ve serbest elektronlar (negatif iyonlar) oluşturur.

  3. Şarj edilmiş plaka, negatif iyonlar tarafından çekilir ve pozitif iyonlarla itilir. Bu durum, plakalar arasında bir akım akışı oluşmasına neden olur.

  4. Yangın sırasında oluşan duman içinde çok sayıda küçük partikül bulunur. Duman, negatif iyonların hareketini yavaşlatır ve akım miktarını azaltır.

  5. Dedektör, plakalar arasındaki akımdaki değişiklikleri sürekli olarak izler. Eğer duman yoğunluğu belirli bir eşiği aşarsa, dedektör alarm verir ve yangın tehlikesine karşı uyarı sinyalleri gönderir.

İyonize duman dedektörleri hızlı yanma yangınlarında ve yangının hızlı yayıldığı durumlarda etkili olabilir. Ancak bazı durumlarda yanlış alarmlara neden olabildikleri ve içerdikleri alfa parçacık yayıcıları radyasyon yayabileceği için kullanım yerine ve ortama dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, fotoelektrik dedektörler gibi diğer dedektör türleri de tercih edilebilir.

İyonize Duman dedektörü Nasıl Çalışır ?

İyonize duman dedektörleri, yangın sırasında ortaya çıkan iyonlaşmış partikülleri algılayarak dumanı tespit eden cihazlardır. Bu dedektörler, iki elektrik yüklü plaka arasında iyonizasyon prensibiyle çalışır. Çalışma prensibi aşağıdaki adımlardan oluşur:

  1. Dedektörün İç Yapısı: İyonize duman dedektörü, metal bir çerçeveye monte edilmiş şarj edilmiş bir plaka (pozitif elektrot) ve bu plakaya zıt bir şekilde yerleştirilmiş elektrik yüklü olmayan bir plaka (negatif elektrot) içerir. Plakalar arasındaki alanda hava akışı sağlayacak bir boşluk vardır.

  2. İyonizasyon: Dedektör etkinleştirildiğinde, içindeki alfa parçacık yayıcı (genellikle amerikyum-241) düşük seviyede radyasyon yayar. Radyasyon, havada bulunan oksijen ve azot gibi hava moleküllerini iyonize eder. İyonizasyon, hava moleküllerinden bir elektron çıkararak pozitif iyonlar ve serbest elektronlar (negatif iyonlar) oluşturur.

  3. Akım Akışı: Şarj edilmiş plaka, negatif iyonlar tarafından çekilir ve pozitif iyonlarla itilir. Bu durum, plakalar arasında bir akım akışı oluşmasına neden olur.

  4. Duman Algılama: Yangın sırasında oluşan duman, içinde çok sayıda küçük partikül içerir. Dumanın etkisiyle negatif iyonların hareketi yavaşlar ve akım miktarı azalır. Bu değişiklik dedektör tarafından algılanır.

  5. Alarm Durumu: Dedektör, hava akışındaki değişiklikleri sürekli olarak izler. Eğer duman yoğunluğu belirlenen alarm eşiğini aşarsa, dedektör alarm verir ve kullanıcıları yangın tehlikesi konusunda uyarmak için sesli veya görsel sinyaller gönderir.

İyonize duman dedektörleri, özellikle hızlı yanma yangınları ve yangının hızlı bir şekilde yayıldığı durumlar için etkili olabilir. Ancak, bazı durumlarda yanlış alarmlara neden olabileceğinden ve içerdikleri alfa parçacık yayıcıları radyasyon yayabileceğinden, kullanım yerine ve ortama dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, fotoelektrik dedektörler gibi diğer dedektör türleri de tercih edilebilir.

İyonize Duman Alarmları Nasıl Çalışır , resimli açıklamalı ?

İyonizasyonlu duman alarmı (iyonize duman dedektörü ),  pozitif ve negatif yüklü 2 elektrot arasındaki havayı iyonlaştırarak çalışır, bu, odanın içinde küçük bir akım oluşturur.

Adım 1 - İyonizasyon Odasına Duman Giriyor

Bir yangın çıktığında duman, dedektör içerisinde buluna havalandırma deliklerinden iyonizasyon odasına girecektir. Opax iyonize duman dedektörleri , böceklerin girmesini ve yanlış alarmlara neden olmasını önlemek için anti-pest (böcek önleyci ) tasarıma sahiptir..

Adım 2 - Bölmenin İçindeki Akım Değişikliği

Duman odaya girerken, parçacıkları iyonizasyon odası içindeki akım dengesinin değişmesine neden olur.

Adım 3 - Alarm Sesleri ve Alarmın etkinleşmesi

Odaya yeterli miktarda duman girdiğinde, akımdaki değişiklik entegre devreye bir sinyal gönderilmesine neden olur ve bu da alarmın binadakileri yangına karşı uyarmasına neden olur.

İyonize duman Duman Alarmlarının ve dedektörlerinin Yerleştirilebileceği Yerler

İyonizasyon duman alarmları sahanlıklara yerleştirilebilir, yanlış alarmlara eğilimli oldukları için mutfaklara yakın alanlara yerleştirilmemelidirler.

YENİ VE İNDİRİMLİ ÜRÜNLERDEN HABERDAR OLUN !
Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et