OPAX HY-6107-MC31 Kablolu Acil Çıkış Kapısı Alarm Sistemi Seti; acil çıkış kapısı, yangın kaçış kapısı, yangın merdiveni kapısı, personel çıkış kapısı, depo kapısı ve kontrol altında tutulması gereken benzeri geçiş noktalarında kapının izinsiz açılmasını anında algılamak, güçlü sesli ve ışıklı alarm vermek ve yetkili personelin sistemi uzaktan kumanda ile yönetebilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmış profesyonel bir hazır settir. Bu modelde kapı algılama görevi MC-31 kablolu manyetik kontak tarafından yapılır. Ana kontrol ve alarm ünitesi ise yaklaşık 120 dB ses gücüne, kırmızı-mavi flaşör LED yapısına, dahili aküye, kablolu ve kablosuz sensör desteğine sahip OPAX HY-6107 siren & mini alarm panelidir.
Bu ürünün en önemli farkı, yalnızca “kapı açılınca öten bir siren” olmamasıdır. HY-6107 aynı zamanda kendi başına çalışan bir mini alarm paneli gibi davranır. Bir adet MC-31 kablolu manyetik kontakla tek kapıyı izleyebilir; aynı sisteme ilave kablolu kontaklar, 32 adede kadar kablosuz kapı/pencere sensörü veya diğer kablosuz dedektörler ekleyebilir; toplamda 8 adet kablosuz kumanda tanımlayabilir; birden fazla HY-6107 ünitesini birlikte kullanarak çok katlı veya çok kapılı yapılarda ortak alarm ağı oluşturabilirsiniz. Aynı kumandayı birden fazla HY-6107 ünitesine tanıtarak, yetkili personelin daha az sayıda kumanda ile çok sayıda siren/paneli yönetmesi de mümkündür.

Acil çıkış kapısı açıldığında OPAX alarm sisteminin nasıl devreye girdiğini, güçlü sesli ve ışıklı uyarı mantığını ve gerçek kullanım senaryosunu videomuzda izleyebilirsiniz.

Bir acil çıkış kapısı alarm sisteminde müşterinin ilk bilmek istediği konu şudur: “Kapı açılırsa ne olur, kapı kapanınca siren susar mı, kapı açık kalırsa ne olur?” OPAX HY-6107-MC31 setinin günlük kullanım mantığı tam olarak bu ihtiyaca göre hazırlanmıştır.
MC-31 manyetik kontağın iki parçası birbirinden ayrılır. HY-6107 bunu anında alarm olayı olarak algılar ve bekleme yapmadan sireni devreye sokar.
Yaklaşık 120 dB seviyesinde güçlü sesli alarm ve kırmızı-mavi flaşör LED uyarısı oluşur. Kapının izinsiz açıldığı çevredeki personel tarafından hemen fark edilir.
Kapı tekrar kapandığında MC-31 yeniden normal konuma döner. Sistem yaklaşık 35 saniye sonra alarmı otomatik olarak susturur ve yeniden hazır bekleme durumuna geçer.
Kapı kapanmaz ve manyetik kontak normal konuma dönmezse alarm devam eder. Yetkili personel OPAX-12A kumanda ile alarmı susturabilir veya sistemi devre dışı bırakabilir.
Bu çalışma biçimi özellikle acil çıkış kapılarında çok önemlidir. Kapıyı açan kişi kapıyı hemen kapatırsa sistem olayı yine güçlü biçimde duyurur, ancak kapı yeniden güvenli konuma geldikten sonra yaklaşık 35 saniye içinde alarmın otomatik olarak sona ermesini sağlar. Böylece güvenlik görevlisinin her küçük olayda sirenin yanına gidip fiziksel müdahale yapması gerekmez. Sistem kendi kendine yeniden hazır hale gelir ve bir sonraki açılmayı izlemeye devam eder.
Buna karşılık kapı açık bırakılırsa amaç artık sadece “kapı açıldı” bilgisini vermek değildir; kapının hâlâ açık olduğuna dikkat çekmek gerekir. Bu nedenle alarm devam eder. Yetkili personel olay yerine geldiğinde kapıyı kontrol eder; gerekiyorsa OPAX-12A kumanda üzerinden sistemi susturur. Kapı daha sonra kapatılır ve sistem tekrar aktif hale getirilir. Bu mantık, yangın çıkış kapılarının sigara içmek için kullanılmasını, personel tarafından kestirme yol olarak görülmesini, ürün veya malzeme çıkarmak için kullanılmasını ve yetkisiz giriş-çıkışları ciddi biçimde caydırır.
Planlı bir bakım, temizlik, yangın tatbikatı veya yetkili geçiş yapılacaksa kapıyı alarm çaldırmadan kullanmak da mümkündür. Yetkili kişi önce kumanda ile sistemi devre dışı bırakır, kapıyı kullanır, işlem tamamlandıktan ve kapı kapatıldıktan sonra sistemi tekrar devreye alır. Böylece cihaz yalnızca izinsiz kullanımda alarm üretir; kontrollü geçişlerde gereksiz siren sesi oluşmaz.
Bu ifadeler uygulamada çoğu zaman aynı ihtiyeti tarif eder: acil çıkış, yangın çıkış veya yangın merdiveni kapısının izinsiz açıldığını anında fark etmek. OPAX HY-6107-MC31 kapıyı kilitlemeden, MC-31 manyetik kontak kapının açıldığını algıladığında yaklaşık 120 dB sesli ve kırmızı-mavi ışıklı alarm üretir. Böylece ürün; acil çıkış kapısı alarmı, yangın çıkış kapısı alarmı ve yangın merdiveni kapısı alarmı uygulamalarında, kapı yapısı ve proje şartları uygun olduğu sürece kullanılabilir.
Kapı izinsiz açıldığında MC-31 kontak durumu değişir ve HY-6107 alarmı gecikmeden başlatır. Kapı tekrar güvenli konuma geldiğinde sistem tanımlı alarm döngüsünü tamamlayıp yeniden beklemeye geçer; kapı açık bırakılırsa alarm devam eder. Bu nedenle sistem yalnızca bir “kapı açılma alarmı” değil, aynı zamanda açık bırakılan veya yetkisiz kullanılan acil çıkış kapılarının çevredeki personel tarafından fark edilmesini sağlayan güçlü bir yerel uyarı çözümüdür.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında kaçış yolu kapılarının el ile açılabilmesi ve kilitli tutulmaması esastır. OPAX HY-6107-MC31 kapıyı kilitleyen bir geçiş kontrol cihazı değildir; kapının açılmasını manyetik kontak üzerinden algılar ve izinsiz kullanımda sesli-ışıklı uyarı verir. Böylece tahliye fonksiyonuna müdahale etmeden günlük kullanımın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
Nihai proje uygunluğu; binanın kullanım sınıfı, kapı tipi, panik bar ve diğer yangın güvenliği bileşenleriyle birlikte yetkili proje/uygulama sorumlusu tarafından değerlendirilmelidir.

Kablosuz siren, acil çıkış alarm paneli ve mini alarm santrali görevini aynı gövdede yerine getirir. Yaklaşık 120 dB ses, kırmızı-mavi flaşör LED, kablolu/kablosuz sensör desteği, 8 kumanda kapasitesi ve dahili akü desteğine sahiptir.
NC/COM çıkışlı, ABS plastik gövdeli, yüzeye monte edilen kablolu manyetik kapı kontağıdır. Kapının açılıp kapanma durumunu HY-6107 paneline doğrudan iletir.
4 tuşlu kablosuz uzaktan kumandadır. Sistemi devreye alma, devreden çıkarma, alarmı susturma ve panik alarmı gibi fonksiyonlarda kullanılır.
HY-6107 ünitesinin normal enerji beslemesini sağlar. Panel içinde bulunan 12V 1.2Ah kuru bakımsız akü, elektrik kesildiğinde yedek enerji kaynağı olarak devreye girer.

OPAX HY-6107-MC31 setinin gücü, HY-6107 ünitesinin yalnızca alarm sesi çıkaran pasif bir siren olmamasından gelir. Cihaz, kapı sensörlerini ve uzaktan kumandaları tanıyabilen, kablolu zon girişlerine sahip, kablosuz dedektörleri öğrenebilen, farklı HY-6107 üniteleriyle ortak çalışma senaryosu kurulabilen hibrit bir mini alarm panelidir. Bu nedenle küçük bir işletmede tek bir acil çıkış kapısını kontrol etmek için de, büyük bir okulda veya çok katlı bir iş merkezinde onlarca kapıyı kapsayan daha geniş bir sistem kurmak için de aynı ürün ailesi kullanılabilir.
Acil çıkış kapısı açıldığında güçlü ses seviyesiyle koridor, yangın merdiveni, depo, giriş-çıkış noktası ve çevredeki personelin olayı kolayca fark etmesini sağlar.
Kırmızı ve mavi LED'ler alarm sırasında dikkat çekici çakar efekt oluşturur. Gürültülü ortamlarda sesli alarma ek olarak görsel farkındalık sağlar.
Elektrik kesintisinde alarm sisteminin tamamen devre dışı kalmasını önler. Sistem şebeke enerjisi olmadan da korumaya devam edebilir.
MC-31 gibi kablolu kontakları, kablosuz kapı sensörlerini ve farklı kablosuz dedektörleri aynı ürün üzerinde birleştirmenizi sağlar.
HY-6107 üzerinde iki adet kablolu zon bulunur. Bunlardan biri hırsız/kapı zonu olarak, diğeri ise yangın veya anlık alarm uygulamaları için kullanılabilir. Kablolu kapı zonunda MC-31 manyetik kontaklar kullanılabilir. Proje ihtiyacına göre tek bir kapı yerine aynı zona çok sayıda kablolu kontak eklenebilir. Bu sayede örneğin bir depo bloğundaki, okul koridorundaki veya küçük bir işletmedeki birden fazla acil çıkış kapısı aynı HY-6107 tarafından takip edilebilir. Kablolu zonların her birine proje yapısına göre 30 adede kadar kablolu sensör bağlanabilen uygulamalar oluşturulabilir.
Kablolu sensörlerin yanı sıra sistem 32 adet kablosuz bölge destekler. Yani sadece bu setin içindeki MC-31 ile sınırlı kalmazsınız. Daha sonra kablo çekmenin zor olduğu başka kapılara kablosuz kapı/pencere sensörü ekleyebilir, belirli alanlara hareket dedektörü veya uygun kablosuz güvenlik aksesuarları tanımlayabilirsiniz. Böylece başlangıçta tek kapı için aldığınız OPAX HY-6107-MC31 seti, ihtiyaç büyüdükçe daha geniş bir bina güvenlik altyapısına dönüşebilir.

OPAX HY-6107-MC31 setini yalnızca “bir siren + bir kapı sensörü” olarak düşünmek doğru değildir. Set kutudan bir adet MC-31 ile çıkar; ancak ana HY-6107 ünitesi daha yüksek kapasitelidir. Kablolu zon yapısı sayesinde birden fazla MC-31 veya uyumlu kablolu manyetik kontak aynı alarm senaryosuna dahil edilebilir. Bu yapı özellikle birbirine yakın acil çıkış kapılarının bulunduğu depolar, eğitim kurumları, koridorlar, personel alanları ve küçük-orta ölçekli işletmeler için önemli bir maliyet avantajı sağlar.
Örneğin bir koridorda üç farklı acil çıkış kapısı bulunduğunu düşünelim. Her kapıya ayrı bir HY-6107 takmak zorunda kalmadan, proje ve kablolama yapısı uygunsa kapılara MC-31 kablolu manyetik kontaklar monte edilerek aynı kapı zonuna bağlanabilir. Bu kapılardan herhangi biri açıldığında ilgili zon durumu değişir ve HY-6107 alarm verir. Böylece tek alarm ünitesi birden fazla geçiş noktasını denetleyebilir. Daha büyük uygulamalarda ise her kapı veya her kat için ayrı HY-6107 kullanıp cihazları kablosuz olarak ortak bir alarm ağına dönüştürmek mümkündür.
Kablo çekmenin mümkün olmadığı veya mevcut mimarinin bozulmasının istenmediği alanlarda ise HY-6107’nin 32 kablosuz bölge kapasitesi devreye girer. Sisteme 32 adede kadar kablosuz kapı/pencere sensörü tanımlanabilir. Bu sayede ana set MC-31 kablolu kontakla çalışırken, farklı noktalardaki ilave acil çıkış kapıları kablosuz sensörler ile izlenebilir. Kısacası HY-6107-MC31, kablolu güvenilirliği kablosuz genişleme esnekliğiyle aynı sistemde birleştirir.
Bir iş merkezinde zemin kattaki ana acil çıkış kapısı MC-31 ile kablolu izlenebilir. Üst katlarda kablo çekmenin zor olduğu kapılara kablosuz kapı sensörleri eklenebilir. Aynı HY-6107 sistemine birden fazla uzaktan kumanda tanımlanabilir. Böylece farklı katlardan sorumlu güvenlik personeli aynı altyapı üzerinde yetkilendirilebilir. Proje büyüdüğünde ilave HY-6107 siren/paneller eklenerek tüm bina için ortak sesli ve ışıklı alarm ağı kurulabilir.

HY-6107’ye toplam 8 adet kablosuz uzaktan kumanda tanımlanabilir. Setin içerisinde 1 adet OPAX-12A kumanda bulunur; ancak işletmenin ihtiyaç duyduğu personel sayısına göre ek kumandalar sisteme tanıtılabilir. Örneğin bir otelde teknik müdür, güvenlik amiri, gece vardiyası görevlisi ve bakım sorumlusu için ayrı kumandalar kullanılabilir. Bir fabrikada vardiya amirlerine ayrı ayrı yetki verilebilir. Böylece sistem tek bir kişiye bağlı kalmaz.
Daha önemli avantaj ise şudur: aynı OPAX-12A kumanda birden fazla HY-6107 ünitesine ayrı ayrı tanıtılabilir. Diyelim ki binanızda 6 farklı acil çıkış kapısında 6 adet HY-6107 bulunuyor. Her siren için farklı kumanda taşımak yerine, elinizdeki bir veya iki kumandayı bütün HY-6107 ünitelerine tanıtabilirsiniz. Böylece menzil içindeki ve aynı kumandayı öğrenmiş cihazlar aynı kumanda komutuna cevap verebilir. Güvenlik personeli kemerinde veya cebinde onlarca kumanda taşımak zorunda kalmaz.
Bu kullanım özellikle alarm anında çok değerlidir. Birden fazla HY-6107 birlikte çalışıyorsa ve tüm sirenler ortak alarm veriyorsa, aynı kumandanın bütün sirenlere tanıtılmış olması yetkili personelin müdahalesini ciddi biçimde hızlandırır. Tek tek her sirenin yanına gidip susturma yapmak yerine, ortak tanımlanmış kumanda ile sistemin kontrolü çok daha pratik hale gelir. İstenirse iki farklı kumanda da tüm sirenlere tanımlanabilir; örneğin biri güvenlik ofisinde, biri teknik sorumluda tutulabilir.
Yetkili kullanım bittikten sonra acil çıkış kapısını tekrar koruma altına almak için kullanılır.
Bakım, temizlik, mal kabulü veya planlı geçiş gibi durumlarda kapıyı alarm üretmeden kullanabilirsiniz.
Kapı açık kalmışsa veya olay yerine yetkili personel müdahale etmişse, kumanda ile siren susturulabilir.

OPAX HY-6107’nin kullanım alanı acil çıkış kapısı ile sınırlı değildir. OPAX-12A kumandanın panik/alarm tuşu kullanılarak kapı açılmamış olsa bile HY-6107 manuel olarak alarma geçirilebilir. Bu özellik, güvenlik personelinin acil durumda hızlı biçimde güçlü sesli ve ışıklı uyarı üretmesi gereken alanlarda ek avantaj sağlar.
Örneğin bir güvenlik görevlisi acil çıkış kapısının bulunduğu koridorda şüpheli bir durum fark ettiğinde, doğrudan panik tuşuna basarak HY-6107’nin sirenini çalıştırabilir. Bir mağazada hırsızlık girişimi, bir depoda izinsiz giriş, okulda acil müdahale gerektiren bir olay veya personelin çevredekilere hızlı uyarı vermesi gereken benzeri durumlarda sistem bir panik alarm sireni görevi görebilir.
Birden fazla HY-6107 ünitesine aynı kumanda tanıtılmışsa, proje kurulumuna bağlı olarak ortak kumanda komutlarıyla birden fazla alarm ünitesinin yönetimi de mümkün hale gelir. Bu özellik sayesinde HY-6107-MC31, yalnızca kapı durumunu izleyen bir ürün olmaktan çıkar; gerektiğinde tesisin yerel acil uyarı altyapısının bir parçası gibi kullanılabilir.

Bu setin adındaki MC31 ifadesi, kullanılan kapı sensörünü doğrudan belirtir. MC-31, yüzeye monte edilen kablolu manyetik kapı/pencere kontağıdır. Sensörün bir parçası sabit kapı kasasına veya pervaza, mıknatıs parçası ise hareketli kapı kanadına yerleştirilir. Kapı kapalıyken iki parça birbirine yakın durur ve NC kontak normal durumdadır. Kapı açıldığında iki parça birbirinden uzaklaşır, kontak durumu değişir ve HY-6107 alarmı tetikler.
MC-31’in 0–20 mm algılama mesafesi vardır ve NC/COM çıkış yapısına sahiptir. ABS plastik gövdeye sahip olması, iç ortamda veya korunaklı kapı uygulamalarında ekonomik ve pratik bir çözüm sunar. Acil çıkış kapısı, yangın merdiveni kapısı, personel kapısı, depo kapısı, ofis geçişi veya benzeri kapılarda kolayca kullanılabilir.
Kablolu manyetik kontak kullanılmasının önemli avantajı, kapı sensörünün pil gerektirmemesidir. Sensör pasif kontak mantığı ile çalıştığı için düzenli pil değişimi ihtiyacı yoktur. Bu durum özellikle sürekli hizmet veren hastane, okul, yurt, fabrika, otel ve kamu binalarında bakım yükünü azaltır. Tek kapı uygulamalarında kablo çekmek mümkünse, kablolu MC-31 uzun süreli ve stabil bir seçimdir.

Set içerisinde bulunan OPAX-12A 4 tuşlu alarm paneli kumandası, günlük kullanımda sistemi son derece pratik hale getirir. Kumanda 433 MHz bandında çalışır ve açık alanda yaklaşık 300 metreye kadar kablosuz kullanım mesafesi sunabilir. Gerçek menzil bina yapısına ve çevresel koşullara göre değişebilir.
Kumanda üzerinden sistemi devreye almak, devreden çıkarmak, alarmı susturmak ve panik fonksiyonunu kullanmak mümkündür. Özellikle acil çıkış kapısının doğrudan güvenlik ofisinin yanında olmadığı projelerde kumanda önemli kolaylık sağlar. Güvenlik görevlisi, teknik personel veya yönetici alarmı kontrol etmek için her defasında cihazın yanına gitmek zorunda kalmaz.
OPAX-12A’nın kapaklı tasarımı yanlışlıkla tuşa basma riskini azaltır. Sistem 8 kumandaya kadar desteklediği için yetkilendirme farklı personele dağıtılabilir. Buna ek olarak aynı kumandanın birden fazla HY-6107’ye tanıtılabilmesi, çok kapılı projelerde yönetimi ciddi biçimde kolaylaştırır.

Acil çıkış kapısı alarm sisteminde enerji sürekliliği son derece önemlidir. Elektrik kesildiği anda alarm sisteminin devre dışı kalması ciddi güvenlik zafiyeti oluşturur. OPAX HY-6107 bu nedenle yalnızca adaptörle çalışan bir cihaz değildir. Ünite içerisinde 12V 1.2Ah kuru bakımsız akü bulunur. Normal çalışma sırasında cihaz set içerisinde bulunan 15V 1A adaptör ile beslenir; şebeke enerjisi kesildiğinde dahili akü sistemi desteklemeye devam eder.
Bu özellik özellikle hastane, yurt, okul, otel, fabrika, depo ve kamu binalarında önem taşır. Elektrik kesintisi, tadilat veya teknik arıza gibi durumlarda acil çıkış kapısının kontrolsüz kalması istenmez. Dahili akü sayesinde sistem şebeke enerjisindeki kesintiden bağımsız olarak kapı durumunu takip etmeye ve alarm görevini sürdürmeye devam eder.
Akülü yapı aynı zamanda sabotaja karşı da avantaj sağlar. Bir kişinin yalnızca cihazın adaptörünü prizden çıkarması veya enerji hattını kesmesi, sistemi otomatik olarak tamamen işlevsiz hale getirmez. Yetkisiz müdahale ihtimalinin bulunduğu alanlarda bu, standart basit sirenlere göre önemli bir güvenlik farkıdır.

HY-6107 yalnızca kapıyı değil, kendi fiziksel güvenliğini de gözeten bir üründür. Siren/panel gövdesi açılmaya veya duvardan sökülmeye çalışıldığında sabotaj alarmı üretebilecek yapıya sahiptir. Böylece cihazı etkisiz hale getirmeye yönelik fiziksel müdahalelerin fark edilmesi sağlanır.
Bekleme modunda cihazın LED davranışı projeye göre ayarlanabilir. Bazı işletmeler sirenin varlığının özellikle görünmesini ve caydırıcılık oluşturmasını ister. Böyle durumlarda kırmızı, mavi veya kırmızı-mavi LED davranışları tercih edilebilir. Bazı mimari projelerde ise cihazın gece cephede dikkat çekmesi istenmeyebilir. Bu durumda bekleme LED’leri kapatılarak gizli mod benzeri bir kullanım sağlanabilir. Alarm oluştuğunda ise güçlü sesli ve ışıklı uyarı görevi devam eder.
LED flaşör yapısında düşük enerji tüketimi veya daha güçlü görsel uyarı tercihine göre farklı LED kullanım seçenekleri uygulanabilir. Bu esneklik, ürünü hem küçük ofislerde hem de geniş koridor, depo veya endüstriyel yapılarda kullanılabilir hale getirir.

OPAX HY-6107-MC31 setinde montaj mantığı ürünün uzun ömürlü ve sorunsuz çalışması açısından çok önemlidir. HY-6107 siren/panel kesinlikle hareketli kapı kanadı üzerine monte edilmemelidir. Siren, kapının üst bölümünde bulunan sabit duvar, lento veya sabit kapı üstü yüzeye monte edilmelidir. Böylece kapı her açıldığında cihaz hareket etmez, kablolar gerilmez ve siren gövdesi sürekli mekanik darbeye maruz kalmaz.
MC-31 iki parçalı bir manyetik kontaktır. Kablolu kalın ana sensör parçası sabit kapı pervazına monte edilmelidir. İnce mıknatıs parçası ise hareketli kapı kanadı üzerine, ana sensörle hizalı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Kapı kapalıyken iki parça birbirine yakın olmalı; kapı açıldığında mıknatıs sensörden uzaklaşmalıdır.
Kablo sabit pervazdaki MC-31 ana sensör parçasından HY-6107 siren/panele doğru götürülmelidir. Kablo hareketli kapı kanadına bağlanmamalı ve kapı açıldığında çekilecek şekilde bırakılmamalıdır. Böylece yıllar içinde kablonun kopması, ek yerlerinin gevşemesi veya kapı hareketinden kaynaklı arızaların önüne geçilir.
Acil çıkış kapılarının ortak problemi şudur: Bu kapıların gerçek bir acil durumda insanların kolayca çıkabilmesi için erişilebilir olması gerekir; ancak günlük kullanımda personel, ziyaretçi veya öğrenciler tarafından normal giriş-çıkış kapısı gibi kullanılmaları istenmez. OPAX HY-6107-MC31 bu ikilem için etkili bir uyarı ve kontrol çözümü sunar.
Acil çıkış kapılarının hasta, refakatçi veya ziyaretçiler tarafından kontrolsüz kullanılmasını fark ettirir. Güvenlik ve teknik personelin hızlı müdahalesine yardımcı olur.
Öğrencilerin acil çıkış kapılarını normal geçiş, sigara içme veya izinsiz bina terk etme amacıyla kullanmasını caydırır.
Personel çıkışlarını, malzeme çıkarılmasını, arka kapı kullanımını ve yangın kapılarının açık bırakılmasını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Kat sonlarında ve yangın merdivenlerinde bulunan kapıların personel veya misafirler tarafından amaç dışı kullanılmasını fark ettirir. Çok katlı siren ağı avantajı sunar.
Arka koridor ve yangın çıkışlarından yetkisiz giriş-çıkış yapılmasını, ürün çıkarılmasını veya kapıların normal personel kapısı gibi kullanılmasını caydırır.
Yangın merdiveni kapılarının kontrolü, personel geçiş disiplini ve çok katlı binalarda ortak alarm ağı oluşturmak için uygundur.
Personel acil çıkış kapısını normal çıkış kapısı gibi kullanmak için açar. MC-31 anında tetiklenir ve HY-6107 güçlü sesli/ışıklı alarm verir. Personel kapıyı hemen kapatsa bile olay fark edilmiştir. Kapı kapalı konuma döndükten yaklaşık 35 saniye sonra siren otomatik susar ve sistem tekrar bekleme durumuna geçer. Güvenlik görevlisinin ayrıca cihazın yanına gidip reset yapması gerekmez.
Kapı açılır ve manyetik kontak normal durumuna dönmez. HY-6107 alarm vermeye devam eder. Bu durum kapının hâlâ açık olduğunun çevreye güçlü biçimde duyurulmasını sağlar. Güvenlik görevlisi olay yerine gelir, kapının neden açık kaldığını kontrol eder ve OPAX-12A kumanda ile alarmı susturur veya sistemi geçici olarak devreden çıkarır. Kapı kapatıldıktan sonra sistem tekrar devreye alınır.
Bakım ekibinin ekipman geçirmek için acil çıkış kapısını bir süre açık tutması gerekiyor. Yetkili personel kapıyı açmadan önce kumanda ile sistemi devreden çıkarır. İşlem tamamlandıktan sonra kapı kapatılır ve kumanda ile alarm yeniden devreye alınır. Böylece planlı geçiş sırasında gereksiz siren sesi oluşmaz.
8 katlı binanın her katında HY-6107 bulunur. Üniteler ortak alarm mimarisine göre yapılandırılır. 6. kattaki yangın merdiveni kapısı açıldığında yalnızca 6. kat değil, diğer ilgili HY-6107 sirenler de alarm verebilir. Güvenlik ofisindeki görevli olayın hangi katta yaşandığını kontrol etmek üzere hemen harekete geçer.
Binada 10 adet HY-6107 vardır. Her sirene farklı kumanda taşımak yerine aynı OPAX-12A kumanda kodu tüm HY-6107 ünitelerine tanıtılır. İkinci bir yedek kumanda da aynı şekilde tüm sirenlere tanıtılır. Böylece güvenlik personeli iki kumanda ile çok sayıda kapının alarm ünitesini yönetebilir.
Güvenlik görevlisi acil bir olay fark eder. Kapı sensörünün tetiklenmesini beklemeden OPAX-12A panik tuşunu kullanarak HY-6107 sireni manuel olarak çalıştırır. Böylece sistem acil uyarı veya panik alarm amacıyla da kullanılabilir.
İnternette “acil çıkış kapısı alarm sistemi”, “yangın kapısı alarmı”, “kapı açılınca öten alarm”, “kablolu kapı alarm sistemi”, “manyetik kontaklı acil çıkış alarmı”, “kumandalı yangın çıkış kapısı alarmı” veya “acil çıkış kapısı sireni” şeklinde arama yapan kullanıcıların gerçek ihtiyacı yalnızca yüksek ses çıkaran bir cihaz değildir. Kullanıcı; kapının ne zaman alarm vereceğini, alarmın ne zaman susacağını, elektrik kesildiğinde ne olacağını, kaç kapı ekleyebileceğini, kaç kumanda kullanabileceğini ve daha sonra sistemi büyütüp büyütemeyeceğini bilmek ister.
OPAX HY-6107-MC31 bu soruların tamamına cevap verebilen hazır bir sistemdir. Bir adet MC-31 kablolu manyetik kontakla güvenilir kapı algılama sağlar. Kapı açıldığında anında sesli ve ışıklı alarm verir. Kapı tekrar kapandığında yaklaşık 35 saniye sonra siren otomatik olarak susarak yeniden bekleme moduna geçer. Kapı açık kalırsa alarm devam eder ve yetkili personel kumanda ile müdahale eder. Böylece kapının açık kalması ile kısa süreli açılıp kapanması birbirinden pratik biçimde ayrılır.
Sistem yalnızca bugünkü ihtiyacı karşılamakla kalmaz. 32 kablosuz bölge, çoklu kablolu sensör kullanımı, 8 kumanda, repeater ve sirenler arası kopyalama özellikleri sayesinde ilerleyen yıllarda genişleyebilir. Bu, kurumsal müşteriler açısından önemlidir. Bugün tek kapıda kullanılan ürün, yarın yeni bir bina veya kat eklendiğinde mevcut altyapının parçası olarak kullanılmaya devam edebilir.
Bu nedenle OPAX HY-6107-MC31; hastane, okul, üniversite, öğrenci yurdu, otel, AVM, fabrika, depo, lojistik merkezi, plaza, kamu kurumu ve benzeri yapılarda kablolu acil çıkış kapısı alarm sistemi ihtiyacı için güçlü bir seçenektir. Kullanıcıya yalnızca ürün değil; açık bir çalışma mantığı, genişleme kabiliyeti ve profesyonel kontrol senaryosu sunar.
Acil çıkış kapıları her zaman yalnızca izinsiz kişiler tarafından açılmaz. Bakım, temizlik, yangın tatbikatı, malzeme taşıma, teknik servis, bina kontrolü veya güvenlik görevlisinin yaptığı rutin denetim sırasında da kapının bilinçli şekilde açılması gerekebilir. Bu nedenle profesyonel bir acil çıkış kapısı alarm sisteminin yalnızca alarm vermesi değil, yetkili kullanım senaryosunu da kolay yönetmesi gerekir. OPAX HY-6107-MC31 setindeki OPAX-12A kumanda tam olarak bu ihtiyacı karşılar.
Kapı planlı olarak kullanılacaksa yetkili personel önce sistemi kumanda üzerinden devreden çıkarır. Sistem devre dışıyken kapı açılıp kapatılabilir ve bakım işlemi yapılabilir. İşlem tamamlandıktan sonra kapının fiziksel olarak kapandığı kontrol edilir ve alarm yeniden devreye alınır. Böylece acil çıkış kapısı tekrar koruma altına girer. Bu yöntem özellikle otellerde malzeme sevki, hastanelerde teknik bakım, fabrikalarda ekipman geçişi ve okullarda yangın tatbikatı sırasında gereksiz alarm oluşmasını önler.
İzinsiz kullanım sırasında alarm zaten başlamışsa, yetkili personel olay yerine ulaştığında önce kapının durumunu kontrol eder. Kapı açık bırakılmışsa neden açık kaldığı belirlenir. Tehlike veya yetkisiz kullanım ortadan kaldırıldıktan sonra kumanda ile siren susturulabilir. Kapı kapatılır ve sistem yeniden devreye alınır. Bu yaklaşım sayesinde siren “susturulup unutulan” bir cihaz haline gelmez; görevlinin kapının gerçekten güvenli konuma dönüp dönmediğini kontrol etmesi teşvik edilir.
Birden fazla HY-6107’nin kullanıldığı projelerde aynı yetkili kumandanın tüm ünitelerde tanımlı olması işletme prosedürünü standartlaştırır. Güvenlik personeli “hangi kapının hangi kumandası?” diye aramak zorunda kalmaz. Aynı kumanda veya iki adet ortak yetkili kumanda, farklı katlardaki veya farklı koridorlardaki HY-6107 ünitelerinde kullanılabilir. Bu, büyük binalarda günlük operasyonu sadeleştirir ve alarm sonrası müdahale süresini kısaltır.
OPAX HY-6107-MC31’in önemli avantajlarından biri, müşterinin bugün yalnızca bir kapı için aldığı sistemi ileride tamamen değiştirmek zorunda kalmadan büyütebilmesidir. Küçük bir işletmede tek bir HY-6107, bir MC-31 ve bir kumanda yeterli olabilir. İşletme yeni bir depo açtığında, yeni bir kat kiraladığında veya ikinci bir yangın çıkış kapısı oluşturduğunda mevcut sistem çöpe gitmez; ilave sensör veya ilave HY-6107 üniteleriyle altyapı genişletilebilir.
Birbirine yakın kapılarda kablolu çözüm tercih edilebilir. MC-31 tipi kablolu kontaklar aynı zon senaryosuna dahil edilerek tek HY-6107 üzerinden birden fazla kapı denetlenebilir. Kapılar farklı katlarda veya kablo çekmenin güç olduğu bölümlerde bulunuyorsa kablosuz sensör seçeneği devreye alınabilir. HY-6107’nin 32 kablosuz bölge kapasitesi bu noktada ciddi esneklik sağlar.
Çok katlı veya çok bloklu yapılarda en profesyonel yaklaşım, her stratejik kapıya veya kata ayrı HY-6107 yerleştirip sirenler arası kopyalama özelliğinden yararlanmaktır. Bu yapı sayesinde lokal alarm ve bina geneli alarm senaryoları oluşturulabilir. Kapının bulunduğu katta siren mutlaka duyulur; proje ihtiyacına göre diğer katlarda bulunan sirenler de aynı olaya tepki verebilir. Bu sayede güvenlik görevlisi olayın yaşandığı kapıdan uzakta olsa bile alarmı fark edebilir.
Proje büyüdükçe kumanda sayısı da ihtiyaca göre artırılabilir. Her HY-6107 sekiz kumandaya kadar desteklediği için vardiyalı çalışan işletmelerde birden fazla personele yetki verilebilir. Buna karşılık mümkün olan yerlerde aynı kumandaların birden fazla sirene tanıtılması, toplam kumanda sayısını azaltır. Örneğin 12 HY-6107 kullanılan bir tesiste her cihaz için ayrı kumanda taşımak yerine iki ortak güvenlik kumandası tüm cihazlara tanımlanabilir.
Bu ölçeklenebilir yapı, ürünün yatırım değerini yükseltir. Müşteri yalnızca bugünkü kapı sayısına göre değil, ileride doğabilecek ihtiyaçları da düşünerek aynı ürün ailesini tercih edebilir. Bayi ve projeci açısından da servis, yedek parça, kumanda ve sensör standardı korunmuş olur. Böylece farklı marka ve farklı çalışma mantıklarından oluşan karmaşık sistemler yerine tek bir OPAX altyapısı üzerinden yönetilebilir bir çözüm ortaya çıkar.
HY-6107 farklı sensörlerle kullanılabilen hibrit bir ürün olduğu için hazır set oluştururken sensör tipinin model kodunda açıkça belirtilmesi önemlidir. HY-6107-MC31 model adı müşteriye bu paketin kablolu MC-31 manyetik kontakla geldiğini doğrudan anlatır. Bu hem e-ticaret sitesinde hem tekliflerde hem bayi siparişlerinde karışıklığı azaltır.
MC-31 versiyonu özellikle kablo çekmenin mümkün olduğu, sensör pil takibi yapılmak istenmeyen ve kapı durumunun kablolu bir kontak üzerinden sürekli izlenmesinin tercih edildiği projeler için uygundur. Kablolu sensörün pil bitmesi gibi bir problemi olmadığı için uzun süreli kullanımlarda bakım planlaması daha basittir. Sensör ile alarm paneli arasında doğrudan fiziksel bağlantı bulunması, kurumsal projelerde tercih sebebi olabilir.
Buna rağmen sistemin kablosuz yetenekleri kaybolmaz. MC-31 ana kapıda kablolu çalışırken, ek kapılarda kablosuz sensör kullanabilirsiniz. Yani “MC31 modelini seçtim, artık yalnızca kablolu ürün kullanabilirim” gibi bir sınırlama yoktur. Tam tersine bu model, ana kapıda kablolu güvenilirliği korurken ileride 32 kablosuz bölgeye kadar genişleme imkânı bırakır.
Bu nedenle HY-6107-MC31 özellikle ilk kez acil çıkış kapısı alarm sistemi kuracak işletmeler için dengeli bir başlangıç setidir. Kurulum basittir, set içeriği nettir, ana kapı kablolu sensörle kontrol edilir, kumanda kutudan çıkar ve sistem ileride ihtiyaç oldukça büyütülebilir.
Kapının izinsiz açıldığını algılar ve çevredeki personeli güçlü sesli ve ışıklı alarm ile uyararak kontrolsüz kullanımı fark ettirir.
MC-31 manyetik kontak kapı açıldığında durum değiştirir; HY-6107 bunu algılar ve siren ile kırmızı-mavi flaşör uyarısını başlatır.
Evet. Kapı yapısı ve proje şartları uygun olduğunda yangın çıkış kapısının izinsiz açılmasını algılamak için kullanılabilir.
Evet. HY-6107-MC31 yangın merdiveni kapısında açılma takibi için kullanılabilir; montaj tahliye ve kapının kapanma işlevini engellememelidir.
Kapı normal konuma dönmezse alarm devam eder; yetkili personel kapıyı kontrol edip OPAX-12A kumanda ile müdahale edebilir.
Evet. Bu kurulum senaryosunda kapı güvenli konuma döndükten sonra yaklaşık 35 saniye içinde alarm sona erer ve sistem yeniden hazır olur.
Hayır. HY-6107 kapıyı kilitlemez; kapının açıldığını algılayıp sesli ve ışıklı uyarı veren bir alarm sistemidir.
Kapı ve kontak montajı uygun olduğunda kullanılabilir. Alarm sistemi panik barın veya acil tahliye mekanizmasının çalışmasını engellememelidir.
HY-6107 içerisindeki 12V 1.2Ah kuru bakımsız akü, şebeke enerjisi kesildiğinde sistemin çalışmaya devam etmesini destekler.
HY-6107 yaklaşık 120 dB güçlü alarm sesi üretir ve sesli uyarıyı 48 LED’li kırmızı-mavi görsel uyarı ile destekler.
Set MC-31 kablolu manyetik kontakla gelir; HY-6107 aynı zamanda kablosuz sensör ve kumanda desteğine sahip hibrit bir sistemdir.
HY-6107’ye 32 adede kadar uyumlu kablosuz bölge veya dedektör tanımlanabilir.
Sisteme toplam 8 adet kablosuz kumanda tanıtılabilir. Set içerisinde 1 adet OPAX-12A kumanda bulunur.
Evet. Aynı OPAX-12A kumanda birden fazla HY-6107 ünitesine ayrı ayrı tanıtılarak çoklu sistemlerde ortak kontrol sağlanabilir.
Proje ve kablolama uygun olduğunda kablolu zonlara birden fazla kontak bağlanabilir; ayrıca kablosuz sensörlerle sistem genişletilebilir.
Hayır. MC-31 pasif kablolu manyetik kontaktır; bu nedenle sensör üzerinde düzenli pil değişimi gerektirmez.
Yetkili personel OPAX-12A kumanda ile sistemi geçici olarak devreden çıkarabilir; işlem tamamlanınca tekrar devreye alabilir.
Evet. OPAX-12A kumandanın panik/alarm fonksiyonu ile kapı açılmadan da HY-6107 manuel olarak alarma geçirilebilir.
HY-6107-MC31 setinin temel yapısı yerel RF, siren ve manyetik kontak alarmıdır; bu model Wi-Fi mobil bildirim ürünü olarak tanımlanmamalıdır.
Kapı kontağı hizası, siren, flaşör, kumanda, adaptör ve akü düzenli aralıklarla test edilmeli; kapının serbest açılması ve kapanması kontrol edilmelidir.
OPAX HY-6107-MC31 Kablolu Acil Çıkış Kapısı Alarm Sistemi Seti, bir acil çıkış kapısını kontrol altında tutmak için gerekli temel ekipmanları tek pakette sunar: HY-6107 siren & mini alarm paneli, MC-31 kablolu manyetik kontak, OPAX-12A 4 tuşlu kumanda ve 15V 1A adaptör. Panel içinde bulunan 12V 1.2Ah akü, enerji kesintilerinde sistemin çalışmaya devam etmesine destek olur.
Kapı açıldığında alarm hemen başlar. Kapı tekrar kapandığında yaklaşık 35 saniye sonra alarm otomatik olarak sona erer ve sistem tekrar aktif bekleme durumuna geçer. Kapı açık bırakılırsa güçlü sesli ve ışıklı uyarı devam eder; yetkili personel OPAX-12A kumanda ile müdahale edebilir. Sisteme toplam 8 kumanda tanıtılabilir. Aynı kumanda birden fazla HY-6107’ye tanıtılarak çok sayıda sirenin daha az kumanda ile yönetilmesi sağlanabilir.
32 kablosuz bölge desteği, çoklu kablolu sensör bağlantısı, repeater özelliği, sirenler arası kopyalama, panik alarm fonksiyonu, yaklaşık 120 dB siren gücü ve 48 LED’li görsel uyarı yapısı sayesinde bu ürün yalnızca tek kapılık basit bir alarm değil, ölçeklenebilir bir acil çıkış kapısı güvenlik altyapısıdır.
Acil çıkış kapılarının amaç dışı kullanılmasını azaltmak, kapı açıldığında güvenlik personelini anında uyarmak, çok sayıda kapıyı merkezi veya ortak bir mantıkla yönetmek ve ileride sistemi büyütebilmek isteyen işletmeler için OPAX HY-6107-MC31 profesyonel, esnek ve güçlü bir hazır set çözümüdür.

$80,00 (3.904,00 TL) +KDV
$96,00 (4.684,80 TL)$91,00 (4.440,80 TL) +KDV
$109,20 (5.328,96 TL)$115,00 (5.612,00 TL) +KDV
$138,00 (6.734,40 TL)

0